Dietetyka – żywienie kliniczne, kardiologia
Wykłady
Prof. P. Jankowski ,,Patofizjologia niewydolności krążenia i stanów przewodnienia organizmu.
Prof. K. Stolarz-Skrzypek „Znaczenie soli w diecie w chorobach układu krążenia”
Dr hab. M. Klocek „Otyłość i lipidy jako przyczyny miażdżycy”.
Prof. M. Rajzer ,,Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie w schorzeniach układu krążenia”.
Seminaria
dr hab. W. Wojciechowska „Leczenie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym, chorobie niedokrwiennej serca i schorzeniach naczyń obwodowych”.
dr hab. A. Olszanecka ,,Leczenie dietetyczne w wadach serca, kardiomiopatiach i niewydolności krążenia.’’
Ćwiczenia
Zbieranie wywiadów z pacjentami z chorobami serca, prezentacja przypadków klinicznych (choroba niedokrwienna serca, niewydolność serca, nadciśnienie tętnicze), omawianie wyników laboratoryjnych istotnych dla postepowanie dietetycznego, przygotowanie zaleceń dietetycznych dla pacjentów z poszczególnymi chorobami układu krążenia