Dietetyka sylabus

Dietetyka – żywienie kliniczne, kardiologia

 

Wykłady

Prof. P. Jankowski ,,Patofizjologia niewydolności krążenia i stanów przewodnienia  organizmu.

Prof. K. Stolarz-Skrzypek „Znaczenie soli w diecie w chorobach układu krążenia”

Dr hab. M. Klocek „Otyłość i lipidy jako przyczyny miażdżycy”.

Prof. M. Rajzer  ,,Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie w schorzeniach układu krążenia”.

Seminaria

dr hab. W. Wojciechowska „Leczenie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym, chorobie niedokrwiennej  serca i schorzeniach naczyń obwodowych”.

dr hab. A. Olszanecka ,,Leczenie dietetyczne w wadach serca, kardiomiopatiach i niewydolności krążenia.’’

Ćwiczenia

Zbieranie wywiadów z pacjentami z chorobami serca, prezentacja przypadków klinicznych (choroba niedokrwienna serca, niewydolność serca, nadciśnienie tętnicze), omawianie wyników laboratoryjnych istotnych dla postepowanie dietetycznego, przygotowanie zaleceń dietetycznych dla pacjentów z poszczególnymi chorobami układu krążenia